زبانآموزی با ذهنآگاهی در گامهایی ساده
گام اول از زبانآموزی با ذهنآگاهی : آماده سازی و گرم کردن
وقتی میخواهیم بطور ذهنآگاه زبان بیاموزیم یعنی میخواهیم از آنچه که ذهن ما را به وقایع گذشته و آینده معطوف میکند دور شویم و همه انرژی خود را روی آنچه همین الان در حال رخ دادن است متمرکز کنیم.
اما رسیدن به این حد از تمرکز بطور آنی و در یک لحظه ممکن نیست. اگر بخواهیم از تشبیه زبانآموزی به ورزش کردن کمک بگیریم، چیزی به عنوان عملیات آماده سازی یا همان گرم کردن را نیاز داریم.
وقتی شما میخواهید یک جلسه تمرین ورزشی را آغاز کنید، حتما ابتدا خودتان را گرم میکنید. اگر این بخش مهم مقدماتی را ترک کنید، نه تنها از نظر سلامتی، جسم خود را به خطر انداختهاید بلکه نخواهید توانست ظرفیتهای واقعی جسمتان را نیز آشکار کنید.
بطور مشابه، مغز شما که بستر ذهنتان است نیز یک ماهیچه است. و ماننده هر ماهیچه دیگری نیاز به گرم کردن دارد. اگر از همان آغاز جلسه زبانآموزی خودتان را در بطن موضوعاتی که برایتان همراه چالشهای جدی هستند بیاندازید، ذهن شما به دنبال بهانهای برای منحرف شدن به افکار جانبی خواهد بود.
پس شما نیاز دارید ابتدای هر جلسه زبانآموزی نیز ذهنتان را گرم کنید. اما چطور؟
فرض کنید امروز میخواهید ۲ ساعت به یادگیری زبان بپردازید. لیست تمرینهایی که قرار است انجام دهید را مورد بررسی قرار دهید. از همین ابتدای کار به سراغ چالشانگیزترین و سختترین فعالیت نروید. ببینید به کدام فعالیت اقبال بیشتری دارید و به نظرتان سادهتر میرسد. از همینجا تمرین را آغاز کنید. فرض کنیم تمرین درک مطلب برای شما آسان است در حالیکه واژگان را دشوار میپندارید. در این صورت جلسه را با تمرین درک مطلب آغاز کنید و اینگونه امکان زبانآموزی با ذهنآگاهی را ایجاد کنید.
گام دوم از زبانآموزی با ذهنآگاهی: دستهبندی افکار نگران کننده
این گام ممکن است ابتدا کمی برایتان عجیب به نظر برسد. ولی با انجام آن، به میزان تاثیر عمیقش در رشد ذهنآگاهی پی خواهید برد.
یکی از عوامل مزاحم در مسیر تمرکز کردن روی یادیگری زبان، افکار نگران کننده هستند. افکار نگران کننده ممکن است از هر جنسی باشند؛ مشکلات خانوادگی، قسطهای عقب افتاده، امتحان پیش روی و بسیاری موارد دیگر. کاری که ما قصد داریم انجام دهیم محدود کردن این افکار و جلوگیری از مداخله بدون اجازه آنها هنگام یادگیری زبان است.
به عنوان گام دوم، شما قبل از شروع هر جلسه، یک برگه خالی تهیه کنید و بالای آن بنویسید «افکار نگران کننده». حال جلسه را آغاز کنید. اگر در لابلای جلسه ناگهان متوجه شدید که مشغول اندیشیدن به یک فکر نگران کننده هستید، اسم این فکر را روی برگه بنویسید. اگر در طول جلسه دوباره خود را حال اندیشیدن به همین موضوع یافتید، جلوی نام این فکر در این برگه یک علامت تیک قرار دهید و هر چندبار که این ماجرا تکرار شد، به تعداد این تیکها اضافه کنید. برای سایر فکرهای نگران کننده و مزاحم نیز این کار را انجام دهید.
نسبت به خودِ موضوع تکرار شدن این حواسپرتیها و زیاد شدن تیکها به هیچوجه ناراحت یا نگران نشوید. شما هر بار که با نظارت روی ذهنتان متوجه میشوید که حواستان پرت شده است در حال رشد توانایی ذهنآگاهی خودتان و تقویت قدرت تمرکز خود هستید.
در پایان این تیکها را بشمارید. در جلسه بعدی نیز همین کار را تکرار کنید و در پایان تعداد تیکهای دو جلسه را با هم مقایسه کنید.
بطور طبیعی و برای اکثر زبانآموزان، در جلسه دوم تعداد تیکهای کمتری روی کاغذ وجود خواهند داشت و ذهن شما کمتر از گذشته منعطف به همین فکر نگران کننده میشود.
زمان ویژه برای افکار مزاحم
اما اگر همچنان تعداد پرتشدن حواس شما نسبت به این موضوع بالا بود، کافیست زمانی را در طول شبانهروز به اندیشیدن روی این فکر نگران کننده اختصاص دهید. مثلا تصمیم بگیرید که هر روز عصر ۲۰ دقیقه فقط به این موضوع بیاندیشید.
شما با این کار در ذهن خود و بطور ناخودآگاه این اصل را تثبیت میکنید که زمان فکر کردن روی این موضوع خاص همین ۲۰ دقیقه است. به عبارت دیگر، بخش ناخودآگاه ذهن شما دیگر مرور این مطلب را ضروری نمیداند که در جلسات یادگیری زبان هم به شما اهمیت این فکر را گوشزد کند.
جمعبندی
دو گامی که در این بخش با هم بررسی کردیم، در عین سادگی بسیار کارامد هستند. گام اول بستر ذهن شما را برای تمرکز آماده میکند و گام دوم عوامل مزاحم را حذف میکند.
البته مانند هر توانایی دیگری شما برای رسیدن به سطح مطلوبی از زبانآموزی با ذهنآگاهی نیاز به تمرین این مهارت دارید. پس حتما از همین امروز تمرین خود در این زمینه آغاز کنید و تجربه بسیار بهینهتری از جلسات زبانآموزی خود داشته باشید.