یادگیری زبان انگلیسی به روش جان برین
یادگیری زبان انگلیسی دغدغه افراد زیادی است و بسیاری از ما همواره در جستجوی بهترین روش یادگیری زبان هستیم. روشی که بتواند با سرعت مناسب و اثربخشی بالا ما را به نتیجه برساند. اگر شما هم احساس میکنید در یادگیری زبان انگلیسی تنبل هستید یا اینکه بارها تلاش کردهاید و موفق نبودهاید، شاید بد نباشد یک بار هم، خلاقیت خیرخواهانهی جان برین (John Breen) را امتحان کنید.
جان برین ایدهی خود را برای یادگیری زبان انگلیسی در سال ۲۰۰۷، در قالب یک سایت با نام Free Rice پیادهسازی کرد.
ایدهی Free Rice برای آموزش زبان انگلیسی از راه تمرین
سایت Free Rice برای آموزش زبان انگلیسی ایدهی خیرخواهانه و خلاقانه دارد:
شما کلمات مختلف زبان انگلیسی را میآموزید. تلفظ و معنی آنها یاد میگیرید و هر بار که به یکی از سوالات سایت، پاسخ درست دادید و مشخص شد که در یادگیری زبان انگلیسی پیشرفت داشتهاید، به یک فقیر چند دانه برنج داده میشود.
این افراد فقیر توسط برنامهی غذای سازمان ملل متحد (World Food Program یا WFP) انتخاب میشوند. بنگلادش، کامبوج، اوگاندا و نپال، نمونه کشورهایی هستند که از این برنجها بهره مند شدهاند.
هزینه برنجها هم از طریق نمایش بنرهای تبلیغاتی در وبسایتِ Free Rice تامین میشود.
یکی از نکات جالب در استراتژی تبلیغات Free Rice این است که اگر به سوالات پاسخ ندهید و صرفاً از سایت بازدید کنید، تبلیغی برای شما نمایش داده نخواهد شد. اما اگر پرسشی را به درستی پاسخ داید، ضمن نمایش تعداد برنجهایی که هدیه داده میشوند، بنر تبلیغی شرکتی که هزینه این برنجها را تأمین کرده نیز نشان داده خواهد شد.
هنگام بازدید از این سایت، همواره امتیاز شما (شاخصی از تعداد برنجهای هدیه داده شده) برایتان نمایش داده میشود.
این مدل تا سال ۲۰۰۹ کار کرد و در سال ۲۰۰۹ جان برین، کل دامین و کدهای برنامهنویسی و ایده و همه تبعات مادی و معنوی آن را به برنامه غذای سازمان ملل متحد هدیه کرد. شاید اگر با ادبیات اسلامی بگوییم، باید گفت: وقف کرد.
در سال ۲۰۱۱ نشریهی سایت Freerice را یکی از ۵۰ سایت برتر جهان معرفی کرد (+). در همان سال جایزه Digital Communication Awards به عنوان بهترین بازی سازمانی به خاطر استفادهی خلاقانه از گیمیفیکیشن به این سایت اهدا شد.
بعدها فرایند یادگیری زبان انگلیسی حرفهای تر شد و سازمان برنامه غذا سازمان ملل متحد نسخه Freerice 2.0 را عرضه کرد.
در حال حاضر، شما میتوانید به صورت گروهی در این یادگیری شرکت کنید و امتیاز شما (تعداد دانه برنجهای اهدایی) به صورت گروهی نمایش داده میشود. اکنون ماهیانه حدود صد میلیون دانه برنج از طریق این برنامه به فقرا اهدا میشود.
FreeRice یا Freerice؟
زمانی که جان برین سایت خود را راهاندازی کرد r را در Rice به صورت بزرگ (Capital) نوشته بود: FreeRice.
اما این روزها به تصمیم برنامه غذای سازمان ملل متحد، Freerice با r کوچک نوشته میشود. چرا که این لغت، دیگر نه به عنوان ترکیبی از دو واژهی برنج و رایگان، بلکه به عنوان یک تکواژه با پیامِ یادگیری همراه با خیرخواهی به کار میرود.
چند نکتهی کوتاه درباره یادگیری زبان با Freerice
نخستین نکتهای که طبیعتاً به آن توجه داشتهاید این است که Freerice یک روش اصول یادگیری زبان انگلیسی نیست و صرفاً میتواند برای یادگیری کلمات انگلیسی (Vocabulary) و نه سایر زیرمجموعههای یادگیری زبان مفید باشد.
اما انگیزهی خیرخواهانهای که در طراحی آن وجود داشته و دستاورد فیزیکی واقعی حاصل از آن، میتواند انگیزهای باشد تا سر زدن به آن را – حداقل برای مدتی – در برنامه ریزی روزانه برای یادگیری زبان قرار دهید.
به همین علت، Freerice بیش از اینکه توسط علاقهمندان به آموزش زبان مورد توجه قرار بگیرد، به وسیلهی کارشناسان گیمیفیکیشن مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است. در اغلب منابعی که بحثی ازنمونه های گیمیفیکیشن مطرح میشود، Freerice هم در فهرست نمونههای اجرایی قرار میگیرد.
نکتهی دیگر این است استقبال از Freerice طی یکی دو سال اخیر، کاهش داشته و اکنون تعداد برنجهای روزانهی اهدا شده حدود یک میلیون عدد است (در سالهای نخستین، ۳ میلیون دانه برنج اهدا میشد). بر این اساس میتوان نتیجه گرفت پوشش رسانهای این کار خلاقانه در سالهای اول، نقش مهمی در موفقیت آن داشته و همهی موفقیت آن، مرهون بازی سازی (گیمیفکیشن) حرفهای و ایجاد Engagement نبوده است