اشتباهات رایج در زبان انگلیسی (جلسه دوم)
در پست قبلی در رابطه با یکی از اشتباهات رایج در یادگیری زبان صحبت کردم. امروز میخوام درباره ی دومین اشتباه رایجی که اکثر زبان آموزا مرتکب میشن صحبت کنم که گوش دادن غیر هدفمند منابع شنیداری مثل فیلم و اخبار و … بود.
خیلیا از من میپرسن که “به ما گفتن که گوش دادن به اخبار، فیلم، موسیقی و دیگر مطالب زبان اصلی، حتی اگر چیزی هم ازشون نفهمیم باز مفیده”
این حرف اگه نگیم کاملا، میتونم بگم تا حد خیلی زیادی غلطه. اگه ما به مطلبی گوش بدیم که هیچ ازش نفهمیم، ذهن ما با اون مطلب مثل نویز و سر و صدای الکی برخورد میکنه. یعنی هیچ چیزی ازش یاد نمیگیره.
حتی اگر مطالبی که گوش میدیم رو بفهمیم، گوش دادن خالی و غیر هدفمند، تاثیر چندانی روی یادگیری زبان نداره. برای خیلی ها این اتفاق میفته که مثلا به اخبار گوش میدن، بعد چند دقیقه یه گوششون در میشه و گوش دیگه دروازه. من خودم مدت زمان خیلی زیادی رو به همین سبک، اخبار انگلیسی گوش دادم. با وجود اینکه اخبار رو میفهمیدم، بعد چند دقیقه ذهنم میرفت یه جای دیگه و تا وقتی که به خودم میومدم و ذهنمو دوباره معطوف به زبان میکردم، کلی زمان رو همینجوری الکی از دست داده بودم.
در کل برای اینکه تاحدودی دستتون بیاد که آیا گوش دادنتون به مطالب زبان اصلی مفید هست یا خیر؛ وقتیکه در حال گوش دادن به مطلبی هستین، این سوال رو از خودتون بپرسین که: “آیا اگه همین الان یه نفری از من بپرسه که دقیقا به چی دارم گوش میدم، میتونم خوب براش توضیح بدم یا نه؟” اگه جواب به این سوال اکثر اوقات مثبت بود یعنی حداقل روی مطلبی که گوش میدین تمرکز دارین که این خودش بهتر از هیچیه. ولی اگه اکثر مواقع جوابتون منفی بود یعنی بایستی هر چه سریعتر رویکردتون رو عوض کنین.
حال به این سوال میرسیم که اگه گوش دادن خالی فایده ای نداره، پس چه کنیم؟
پاسخ به این سوال گوش دادن فعالانه (active listening) هست. گوش دادن فعالانه به زبان ساده یعنی فقط گوش ندیم، بلکه در کنار گوش دادن یه کاری هم انجام بدیم که تمرکزمون روی مطلب بالاتر بره.
مهمترین استراتژی جهت فعالانه کردن لیسنینگ تکنیک سایه است. تکنیک سایه مثل وقتیه که شما به همراه یک خواننده ای، یه آهنگ رو میخونین. اینجا هم به همون ترتیب دقیقا همزمان با گوینده ی مطلب صوتی (فیلم، اخبار یا …) اون مطلب رو شما هم به زبون میارین. البته طبیعیه که اولش این کار براتون سخته و لازمه که چند بار به اون مطلب گوش داده باشین و به خوبی فهمیده باشین. شاید هم نیاز باشه که متن پیشتون باشه و از روی متن بخونین (دقیقا مثل زمانی که متن آهنگی جلوتونه و با خواننده اون آهنگ رو میخونین)
تکنیک سایه برای تقویت مکالمه زبان انگلیسی
اما تکنیک سایه هم پایان کار نیست. بلکه دو تا استراتژی دیگه هم بهتون میگم که تیر خلاص رو به مطالب صوتی زده باشین.
این دو استراتژی، پیاده سازی استراتژی های ۶ و ۷ از نوشته ی هفت استراتژی برای تقویت مکالمه هست.
استراتژی ۶ یعنی بلند صحبت کردن اینطوری هست که بایستی متن مطلب صوتی (داستان، فیلم و …) رو ابتدا تهیه کرده باشین و با کمک محدود از متن داستان، داستان رو خودتون برای خودتون یا یه نفر دیگه بخونین. توجه بفرمایین که خیلی کم باید از متن داستان کمک بگیرین. یعنی متن داستان فقط به عنوان یجور سر تیتر مطالب برای شما عمل میکنه تا کل مطلب رو به یاد بیارین. دقیقا مثل سخنران هایی که متن سخنرانی دستشونه و برای یاداوری مطالب گه گداری به اون متن مراجعه میکنن.
استراتژی ۷ هم بازگویی مطلب از زبان خودتون هست. یعنی شما پس از اینکه بارها یه مطلب صوتی رو گوش دادین، خلاصه ای از اون مطلب رو به زبان خودتون و بدون کمک گرفتن از هیچ چیزه دیگه ای، برای خودتون یا دوستتون بازگویی میکنین.
البته طبیعیه که اعمال همه ی این استراتژی ها برای بار اول برای شما سخت باشه ولی مگه هدف شما این نیست که مثل بلبل به زبان خارجی صحبت کنین، برای رسیدن به این هدفتون این سختی ها رو هم باید بکشین دیگه 🙂
امیدوارم که با اعمال این راهکارها هر چه سریعتر به خواسته ی دیرینه ی خودتون که تسلط به زبان هست برسین